"Prin acoperirea cu coroane, se corectează sau se reface structura deteriorată a unui dinte"
Coroanele

O coroană reprezintă o acoperire completă a unui dinte(până la nivel gingival) care a fost șlefuit special pentru acest scop. Prin această acoperire, se corectează și se reface structura deteriorată a unui dinte(prin fractură sau carie) sau se obține un efect estetic mai bun(dinții a căror culoare nu mai corespunde exigentelor estetice ale pacientilor.


Recomandările pentru aplicarea unei coroane sunt următoarele:
• Structura dentară este subminată;
• Fractură, fisura structurii dentare;
• Existența unei obturații vechi, voluminoase(risc de fractură);
• Dinte cu o culoare necorespunzătoare;
• Ca stâlp de punte pentru o viitoare lucrare protetică.

Materialul din care pot fi confecționate coroanele dentare poate fi:
Metal acoperit cu ceramică - efect estetic și rezistență mecanică foarte bună, dezavatajul este reprezentat de riscul de fisuri în masa de ceramică.
Metal – efect estetic necorespumzător dar are o rezistență mecanică foarte bună, este cel mai durabil. Se recomandă în zona molarilor.
Material plastic - efect estetic bun dar rezistența mecanică este scazută. Se recomandă ca și coroane provizorii, în perioda de vinecare, pentru temporizarea tratamentului protetic definitiv.

Procedura constă în administrarea unei anestezii, slefuirea dintelui intr-o formă geometrică corespunzătoare, amprentarea dintelui, trimiterea în laboratorul de tehnică dentară a amprentei, confecționarea coroanei în laborator, fixarea coroanei prin cimentare pe dintele slefuit. De obicei durează 5-7 zile.

Recomandări:
După cimentare, nu se aplică forțe excesive pe coroana cimentată, se va integra treptat în masticație.

Este eronat să se creadă că atunci când un dinte a fost acoperit cu o coroană, se poate utiliza în orice manieră și mai ales că nu mai este necesar periajul și igienizarea. Este adevarat că există o rezistență mai bună a structurii, dar cariile se pot dezvolta la marginea coroanei, corespunzător zonei de rădăcină iar marginile gingivale se pot inflama și degrada sub acțiunea bacteriană.

Aplicarea unei coroane oferă următoarele avantaje:
• Pe termen lung oferă durabilitate;
• Protecția împotriva cariilor dentare, fracturilor, infecțiilor;
• Îmbunătățirea masticatiei și vorbirii;
• Îmbunătățirea zâmbetului, mimarea aspectului natural.

Pentru detalii și programări, adresați-vă medicilor de la Professional Laser Dent!
Consultația este gratuită!