Fluorizarea
Fluorul este agentul cel mai eficient utilizat pentru prevenirea cariilor dentare. Este un mineral prezent în mod natural în cantităţi variabile în aproape toate produsele alimentare. Pătrunderea fluorului în structura smalţului determină o modificare benefică, iar rezistenţa la demineralizare a dintelui în mediul acid bucal, va creşte; se poate realiza din două direcţii: una externă şi alta internă. |
![]() |
Aplicaţia externă de fluor(recomandabilă pentru oricine) – se referă la pătrunderea fluorului prin smalţ din compoziţia pastelor de dinţi fluorurate, a gelurilor cu fluor, a lacurilor. Aceşti compuşi pot fi aplicaţi acasă sau în cabinetul stomatologic(produsele care se aplică în cabinet, au o concentraţie mai crescută). Administrarea pe cale internă, este(era) indicată doar la copii sub 4 ani, se administrează sub formă de tablete(mineralizează dinţii aflaţi în curs de dezvoltare, în maxilar) dar rămâne o metodă contoversată, deoarece studiile arată că, pot exista acumulări de fluor şi în alte regiuni ale organismului, direcţionarea spre zona dentară, nefiind una obligatorie. În cazul excesului, în perioada de dezvoltare a dinţilor, se poate instala o afecţiune numită fluoroză(pete albe pe dinţi). Pentru copii, mai ales pentru cei cu rata crescută de carie se recomandă aplicaţiile profesionale de fluor de două ori pe an în timpul controalelor dentare periodice.
Recomandările pentru aplicaţii profesionale fluor includ următoarele situaţii:
• anatomia dintelui – relieful suprafeţei de muşcătură conţine gropi adânci şi fisuri;
• sunt expuse suprafeţele radiculare, hipersensibile;
• igienă orală defectuoasă;
• dietă bazată preponderent pe consumul de carbohidrați şi băuturi carbo-gazoase;
• fluxul de salivă inadecvat(scăzut) ca o consecinţă a condiţiilor medicale, tratamentelor medicamentoase (xerostomie);
• prezenţa masivă a cariilor dentare.
Este important de ştiut că fluorul singur, nu previne apariţia cariilor dentare!
În absenţa unei igiene corecte(periaj de cel puțin două ori pe zi, aţa dentară cu regularitate), a unei diete corecte cu mese echilibrate, gustări dulci reduse şi a vizitelor bianuale la medicul dentist, nu putem avea aşteptări care să vizeze absenţa cariilor şi a complicaţiilor din cavitatea bucală.