"O lucrare protetica fixă, este o conexiune prin care se solidarizează două structuri dentare. Configurația ei este dependentă de numărul și repartizarea dinților prezenți"
Lucrările protetice fixe
Puntea este o opțiune de tratament pentru înlocuirea a minimum un dinte absent, cu scopul de a reface estetica, masticația, continuitatea arcadei dentare și de a creea un nou suport pentru obraji sau buze. O punte(un pod), prin definiție, este o legătură sau o conexiune între două structuri permanente. O punte dentară se ancorează de obicei pe dinți stalpi, care limitează extremele spațiului fară dinți(edentat). Porțiunea care înlocuieste dinții absenți(corpul de punte) vine în contact cu zona gingivală liberă.

Recomandarea efectuării unei punți se face atunci cănd se urmărește:
• Completarea spațiului liber dintre dinții restanți;
• Menținerea formei feței;
• Prevenirea migrărilor dinților invecinați sau de pe arcada opusă;
• Refacerea funcției de masticație si a vorbirii;
• Refacerea zâmbetului.

Configurația unei punți dentare este dependentă de numărul de dinți care sunt extrași(absenți), dar mai ales de configurația(repartizarea) dinților rămași. Numărul de posibilități/combinații este extrem de mare. Foarte important este ca dinții pe care urmează să fie fixată o lucrare protetică să nu prezinte probleme de implantare în os dar nici sa existe vreun proces infecțios pe vârful rădăcinii(abces) sau în zona laterală a rădăcinii(periodontal).

Materialul din care se realizează o punte dentară este un aliaj metalic în combinație cu ceramică sau rașini acrilice(masă plastică), se confectionează în laborator după ce a fost obținută amprenta dinților slefuiți.

Slefuirea se face sub anestezie, realizându-se un paralelism al dinților care urmează a fi utilizații sub lucrare. Uneori din raționamente estetice sau de profunzime a cariei, dintelui șlefuit necesită să i se realizeze extirparea nervului(pulpectomie). Intervalul în care se confectionează lucrarea este variabil 5-7 zile iar pacientul poate primi la cerere o lucrare provizorie din acrilat. Lucrarea finală, trebuie să corespundă din punct de vedere estetic și funcțional, iar masticația se reia la două ore după cimentarea definitivă.

Este bine sa știți:
Dacă lucrarea este cimentata provizoriu, evitați utilizarea aței dentare si masticația alimentelor dure.
Sensibilitatea la cald și la rece este posibilă după tratament, se recomandă evitarea extremelor termice.
Poate exista un ușor discomfort la nivel gingival. Se recomandă clatiri cu ape de gură, în cazuri de sensibilitate extremă se poate administra un antiinflamator. Daca simptomatologia persistă mai mult de 4-5 zile, solicitați un consult stomatologic.
Aplicarea lucrării definitive nu trebuie să determine discomfort la masticație. Datorită modificarii de volum care se constată după aplicarea lucrării, pentru o perioadă scurtă poate fi sesizată o schimbare de percepție a mușcăturii(maxim 2-3 zile).
Este extrem de important periajul și utilizarea metodelor suplimentare de igienă, care vor duce la creșterea longevității lucrarii

La încheierea procedurii veți primi instrucțiuni de îngrijire. Efectuarea corectă a periajului, folosirea aței dentare și vizitele regulate pentru evaluarea stării țesuturilor din vecinătatea punții, starea propriu zisă a lucrării(eventualele uzuri).

Unele probleme de adaptare pot sa apară însă atunci când tratamentul protetic se realizează după o perioadă îndelungată. Această amânare duce adesea la constatarea prezenței modificarilor osoase și a migrarilor dinților vecini spațiului fără dinți.

Punțile dentare sunt lucrări extrem de durabile, mai ales dacă dinții stâlpi se păstrează foarte bine sub lucrare. Cu toate acestea ele pot avea nevoie de înlocuire(în timp se modifică structurile dentare rămase) sau uneori se descimentează ca urmare a exercitarii unor presiuni crescute la nivelul acestora. Adeseori acestea pot fi recimentate, fară manopere suplimentare.

Pentru detalii și programări, adresați-vă medicilor de la Professional Laser Dent!
Consultația este gratuită!