Sigilarea
Este o modalitate extrem de eficientă utilizată pentru prevenirea cariei pe suprafeţele masticatorii ale molarilor temporari şi definitivi. Mai mult de 75% din cariile dentare încep în aceste şanţuri adânci. Dinţii cu aceste configuraţii sunt greu de curăţat şi sunt foarte susceptibili la apariţia cariilor. Sigilarea constă într-o manoperă simplă, nedureroasă de etanşeizare, cu ajutorul unui compozit(material utilizat pentru realizarea plombelor). Materialul se aplica într-un strat subţire, după o preătire corectă a suprafeţei dentare. Se obţine o suprafață netedă, ușor de curățat şi mai ales neretentivă pentru placa bacteriană. |
![]() |
Este o modalitate extrem de eficientă utilizată pentru prevenirea cariei pe suprafeţele masticatorii ale molarilor temporari şi definitivi. Mai mult de 75% din cariile dentare încep în aceste şanţuri adânci. Dinţii cu aceste configuraţii sunt greu de curăţat şi sunt foarte susceptibili la apariţia cariilor. Sigilarea constă într-o manoperă simplă, nedureroasă de etanşeizare, cu ajutorul unui compozit(material utilizat pentru realizarea plombelor). Materialul se aplica într-un strat subţire, după o preătire corectă a suprafeţei dentare. Se obţine o suprafață netedă, ușor de curățat şi mai ales neretentivă pentru placa bacteriană.
Deoarece periajul dinţilor din spatele arcadei poate fi dificil pentru copii, această măsură permite o protecţie bună împotriva cariilor. Materialul are un aspect natural şi persistă în condiții de siguranță de-a lungul anilor, deoarece suportă bine forţele de masticatorii normale. Sigilarea oferă o protecţie eficientă împotriva cariilor la început, totuşi în timp, materialul comportă un grad de uzură pe măsură ce copilul creşte. Îngrijirea corespunzătoare de acasă, dieta echilibrată, vizitele regulate la cabinetul stomatologic, potenţează efectul de prevenţie a sigilărilor.
Recomandări pentru sigilare:
• Copii și adolescenți - odată cu momentul erupţiei molarilor de șase ani(primii dinţi permanenţi din spate) sau orice moment, de-a lungul anilor în intervalul 6-16 ani;
• Adulți - suprafaţa dinţilor fără carii, care au șanţuri adânci sau depresiuni;
• Dinti temporari(de lapte) - dacă dinţii au șanţuri adânci sau depresiuni şi copilul este predispus la apariţia cariilor.