"Părinţii ar trebui să anticipeze nevoia de protecţie la nivelul arcadelor dentare in timpul activitatilor cu specific sportiv"
Accidente in zona dentara

Activităţile sportive, pot interfera adeseori cu integritatea dinţilor. Copii care fac sport, în virtutea inerţiei şi a energiei specifice vârstei pot fi şi sunt expuşi loviturilor sau căderilor accidentale. Această situaţie ar trebui să-i determine pe părinţi să anticipeze nevoia de protecţie la nivel dentar, care se poate realiza extrem de simplu, cu ajutorul gutierelor. Datorită vivacităţii şi energiei specifice copilăriei, căderile sunt extrem de frecvent întâlnite, atât în interiorul locuinţei cât mai ales în mediul exterior. Atitudinea corectă şi rapidă pot ajuta adeseori recuperări spectaculoase.

Cele mai întâlnite tipuri de accidente sunt:
Avulsia(expulzarea) completă a dintelui
• Deoarece timpul este factorul cel mai important, încercaţi să ajungeţi în 20-30 min la stomatolog;
• nu încercaţi să reimplantaţi singuri dintele;
• încercaţi să nu atingeţi vârful rădăcinii;
• nu îl lăsaţi să se usuce şi nu trebuie să îl împachetaţi în nimic;
• un mediu bun în care poate să stea dintele este serul fiziologic, saliva sau laptele, iar dacă nu se poate, atunci în apă;
• dacă este un dinte temporar(de lapte), atunci el nu poate fi reimplantat.

Fractura parţială sau masivă a coroanei
• dacă recuperaţi bucata fracturată se poate transporta în ser/saliva/lapte până la cabinet; există şansa ca acea bucata să fie relipită;
• se realizează o radiografie pentru a stabili dacă nu exista şi alte fracturi, sau cât este de profundă leziunea;
• uneori dinţii sunt solidarizaţi adeziv;
• dacă este afectată pulpa atunci probabil urmează un tratament endodontic.


Luxarea dintelui
• atunci când dintele îşi modifică poziţia după un traumatism, nu încercaţi să repuneţi dintele, mergeţi la cabinetul stomatologic;
• aplicaţi cuburi de gheaţă până ajungeţi la cabinet.


Muşcarea buzei sau a limbii
Muşcarea severă a buzei sau a limbii, are ca urmare o sângerare masivă, este necesară clătirea cu apă, pentru îndepărtarea cheagurilor şi trebuie aplicat un prosop umed, care se menţine prin apăsare, pentru evitarea edemului. Controlul stomatologic poate confirma cât de profundă este leziunea şi aplicarea măsurilor necesare de tratament şi protecţie.

Fractura de maxilar
Dacă suspectați o fractură de maxilar la copilul dumneavoastră, utilizați o compresă rece pentru a reduce umflarea apoi sunați la numărul de urgență sau mergeți la spital imediat.Fractura de maxilar poate fi rezultatul unei lovituri la cap sau a unor căderi, pot fi periculoase și pot pune viața în pericol.


Gutierele
Indiferent dacă sunteti purtator de aparat dentar sau nu, protejarea structurii dentare în timpul activităţilor sportive este esențială. Leziunile apărute la nivelul buzelor, limbii, dinţilor pot determina uneori probleme serioase de estetică şi funcţionalitate dentară. Gutierele ajută la protejarea arcadelor dentare şi a gingiilor. Dacă practicați sporturi precum baschet, box, hochei, fotbal, gimnastica, arte martiale, rugby, atletism, skateboarding, schi, snowboarding, parasutism, surfing, volei, haltere sau lupte, este bine să existe o preocupare mai mare pentru evitarea accidentelor. Gutierele se realizează în laboratorul de tehnică dentară, consecutiv unei amprentări a arcadei dentare şi se potrivesc perfect pe suprafeţele dentarepe care se aplică. Metodele de igienizare şi întreţinere a gutierelor nu trebuiesc ignorate, iar verificarea integrităţii lor, o face periodic medicul stomatolog; acesta decide când gutiera trebuie schimbată.


Modalitatea de îngrijire a gutierei este simplă:
după fiecare utilizare gutiera se spală uşor cu o periţă de dinţi şi pastă de dinţi gutiera se păstrează într-o cutie de protecţie nu se lasă în apă fierbinte sau la soare(sunt deformabile la cald) este recomandabil să fie înlocuită după un an, sau oricând apar modificări de la forma iniţială nu se mestecă alimente sau gumă cu gutierele medicul verifică integritatea gutierei la controalele stomatologice.

Pentru detalii și programări, adresați-vă medicilor de la Professional Laser Dent!
Consultația este gratuită!