"Sugerea degetului-devine îngrijorător atunci când se prelungeşte şi la copilul peste doi ani"
Sugerea degetului

Există obiceiuri mai puţin dorite ale bebeluşului cum ar fi sugerea colţului de la păturică, o zonă a jucăriei de pluş sau a degetului mare, în decursul somnului. El are semnificaţia unei stări de siguranţă şi relaxare şi s-a constatat că există încă din viaţa intrauterină. Acest obicei devine îngrijorător atunci când se prelungeşte şi la copilul peste doi ani deoarece cu cât este mai lungă perioada, prelungită înspre momentul apariţiei dinţilor permanenţi, cu atât riscul de instalare a unei deformări în zona frontală maxilară creşte, ceea ce va duce la necesitatea aplicării unei corecţii ortodontice.

Cu toate acestea, unii copii continuă să sugă(mai ales degetul) şi în perioada preşcolară. În cazul în care copilul dumneavoastră îşi continuă obiceiul după erupţia dinților permanenți, evident este momentul decisiv de a face efortul eliminării definitive. Nu este deloc uşor(mai ales după o periodă prelungită), dar trebuie folosite regulile şi mai ales argumentele dublate de calm şi înţelegere.

Câteva metode de stopare a sugerii degetului:
• fiţi răbdători, folosiţi ton un calm, nu daţi senzaţia de pedeapsă;
• puneţi un bandaj pe degetul "preferat" sau acoperiţi mâna cu o şosetă pe timpul nopţii. Reamintiţi copilului că nu e o pedeapsă ci o metodă de înlăturare a obiceiului;
• întocmiţi un grafic cu zilele(nopţile) în care a reuşit să evite sugerea degetului şi stabiliţi un premiu pentru o reuşită de 5-6 zile consecutive. Pentru o reuşită de o lună, recompensa trebuie să fie una concretă, care să incurajeze copilul să dezvolte dorinţa de a întrerupe acest obicei;
• explicaţi copilului urmările care se instalează la nivelul dinţilor, feţei.

Nu uitaţi că în cazul copiilor există o nevoie permanentă de afectivitate şi sprijin, cu atât mai mult în perioadele de decondiţionare.

Pentru detalii și programări, adresați-vă medicilor de la Professional Laser Dent!
Consultația este gratuită!